Patricia Jozef: “In de kunstwereld zie je vaak vreemde gedragingen”

Op 3 mei 2018 woont Patricia Jozef samen met twee andere debutanten een literaire avond bij in boekhandel Barbóék te Leuven. Met haar debuutroman “Glorie” prijkt ze op de shortlist van de ANV Debutantenprijs. In een intieme setting met een klein publiek vertelt Jozef aan interviewer Roderik Six, chef boeken bij Knack, over haar connectie met de kunstwereld, de rol van dualiteit in haar roman en de intensiteit van het schrijfproces.

“Glorie” speelt zich af in de kunstwereld, een setting waarin schrijfster Patricia Jozef zelf gewerkt heeft. “Ik nam de kunstwereld als een soort casus. Het is een plaats waar veel verschillende energieën samenzitten en vaak botsen. Mensen hebben allemaal een eigen streven en als dat samenkomt met dat van anderen, krijg je vaak vreemde gedragingen. Dat is menselijk en aandoenlijk, vind ik.”

Identiteit en twijfel

Jozef merkte tijdens haar loopbaan een grote afstand tussen de kunstenaar als mens en de kunstenaar binnen een organisatie die vooral een bepaald statuut heeft. Bij een van haar twee hoofdpersonages, Bodine, is die dualiteit sterk aanwezig.

“Ik vond het heel prikkelend om in Bodine verschillende identiteiten van een mens naar voren te kunnen brengen: iemand die heel gedreven is in haar werk, maar ook een moeder is, een andere identiteit die misschien niemand kent.

Door de geboorte van haar eerste kind krijgt ze plots een andere rol, maar ze weet niet hoe ze daarmee moet omgaan. Ze wordt gedwongen te reflecteren over haar plaats tegenover haar eigen werk en voelt plots twijfel.”

Lelijke kunstwereld, fundamentele kunst

In “Glorie” toont Jozef een donkere kunstwereld, lelijk, die ze op een satirische manier beschrijft. Daarnaast laat ze ook het bijna simpele, maar tegelijkertijd zo belangrijke proces van het creëren zien.

“Ik wilde laten voelen wat het is om iets te maken, vanwaar iets ontstaat. In een atelier zit gewoon iemand alleen te werken; dat is het ook maar. Hoe iemand gewoon door te falen en opnieuw te beginnen en vanuit die saaie, lege tijd te werken, iets creëert. En hoe belangrijk het toch ook is, hoe fundamenteel het kan zijn om iets te maken en hoe fundamenteel kunst ook is.”

“Uren, dagen niets doen, en toch daar zijn, en proberen”

Haar eigen schrijfproces verloopt op dezelfde manier. “Het is gewoon ploeteren, alleen, daar is niets spectaculairs aan. Het is niet eventjes iets prachtigs op papier schrijven, nee, het is uren, dagen niets doen, en toch daar zijn, en proberen.”

Schrijven doet ze overigens het liefst in de voormiddag: “’s Ochtends heb je de beste energie. Het meest frisse van jezelf moet in het schrijven kunnen zitten.” Verder is een gevoel van eenzaamheid voor haar van belang. Zo verbleef ze tijdens het uitwerken van “Glorie” een tijdje in een appartementje aan zee.

“Ik werd er misselijk van”

Tot slot mogen we ons gelukkig prijzen dat we haar debuut vandaag kunnen lezen. Na de eerste drie jaar werken, besliste Jozef immers om het verhaal een jaar opzij te leggen: “Ik kon het niet meer zien, werd er misselijk van.”

Ze zette toch door, ook al was het niet vanzelfsprekend. Vooral de plot in elkaar puzzelen vond ze lastig: “Ik heb op een gegeven moment de hoofdstukken verspreid op de grond, omdat ik het toen niet meer wist. Ik heb ontzettend geworsteld met het geraamte van het boek.”

Of ze toch nog plannen heeft voor een nieuw boek? “Zeker, ik heb al een nieuwe wereld in gedachten om over te schrijven.”

 

Glorie
“Glorie” van Patricia Jozef. Foto van Singel Uitgeverijen.

“Glorie” van Patricia Jozef wordt uitgegeven door Uitgeverij De Geus. Portretfoto gemaakt door Johan Jacobs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: